Sista minuten-bubbel

Ja nu blir det väl 20-årsgräns på det här inlägget.
Tänkte bara tipsa om två goda och billiga bubbel, för den som inte införskaffat det inför fredagens firande.

Jag tycker om när det är ganska sött, så båda mina tips är relativt söta mousserande viner.
Det första är faktiskt ett rosébubbel och heter Fresita. Möjligt att jag skrivit om det tidigare, efter trerättersbjudningen jag hade för ett tag sedan.
Vid rätt temperatur (flaskan ska ligga i frysen ungefär en timme innan servering) har det en fruktig smak av jordgubb, som jag aldrig känt så tydligt i ett vin tidigare.
Priset ligger på 79 kr/flaska och har nummer 7866 hos Systembolaget.

Det andra bubblet är ett klassiskt vitt och heter Chapel Hill Sweet Sparkling. Inte att förväxla med Chapel Hill Sparkling. Det där "Sweet" är viktigt.
Vinet var en nyhet på Systembolaget till hösten och har snabbt vunnit flera priser och blivit enormt populärt. Inte nog med att det har en klar sötma, flaskan kostar bara 50 kronor!
För billigt för nyår? Ta det på nyårsdan, eller när som helst, det måste upplevas! Nummer 7864.

Gott nytt år!

3

Tre månader.
Jag älskar dig <3

27 december - Antikmåndag

Har gjort en massa fynd idag!
Mormor hade varit på loppis och lät sina döttrar och mig plocka vad vi ville ha.

• 8-10 linnehanddukar
• 2 karaffer, varav en i kristall
• 2 skålar, varav en i kristall
• 8-10 likörglas
• 4 serveringsfat i tenn
• Ett bestickset i nysilver med ett dussin av varje

Nu är allt redan inpackat bland mina flyttgrejer, så bilder på detta kommer när jag fått lägenhet och packat upp ^^.
Är hursomhelst väldigt nöjd!

24 december 2010 - Julafton

Vaknade bredvid Oskar <3
Stressade i oss lite gröt innan vi åkte in till stan. Han skulle vara med på julspel i kyrkan. Det var vackert, mysigt att börja sin julafton där.

Åkte med pappa till farmor, sedan fikade vi hemma hos mamma och pappa. På kvällen var vi hos min moster med familj, i Rånnaväg.


23 dec 2010 - Jul på Liseberg

Spenderade dan före dopparedan i Göteborg med Oskar.
På grund av kylan spenderade vi större delen av tiden inomhus, i butiker och caféer.
Hursomhelst var det en väldigt mysig dag <3

Julklappstips i sista minuten

Har du fortfarande någon julklapp kvar att köpa, men fantasin tryter?
Isåfall tycker jag att du kan skänka lite pengar till Barncancerfonden i personens namn.
SMS:a FORSKA till 72900 (50 kr)
Ring: 020-902090
eller sätt in pengar på
PG: 90 20 90-0 BG: 902-0900

#prataomdet, från andra sidan

Jag var i dig.

- Gör det ont?

Du svarade ‘nej’.

Såg dig i ögonen.

De kved av smärta.

 

Kanske var du för kär, för osäker? Kanske var det så det skulle kännas? Skulle man tycka om det här? Oavsett vad du tänkte, så sa du inte ifrån.

 

Om jag hade fortsatt, hade jag då, några år senare, varit en våldtäktsman? Det gjorde ju egentligen lite för ont, även om du ville från början.

 

Det är mestadels av den här anledningen jag vill prata om det här. Förlåt om jag pratar om det för mycket. Jag mår varken bättre eller sämre av att prata om det, men jag uppmärksammar detta av rädslan för att själv utsätta någon för något den egentligen inte vill. Nu ska jag försöka sluta #prataomdet.


#prataomdet, förtydligande

Fler övergreppsliknande situationer har hänt mig, men då har jag varit för full för att säga emot. Jag vill absolut inte hänga ut någon med mina föregående texter och jag vill inte att männen i fråga ses som "hemska våldtäktsmän". I inget av fallen har jag sagt ifrån, varken verbalt eller fysiskt. Det är dock inte försvarbart att utföra sexuella handlingar mot någon som sover, är redlöst berusad eller på annat sätt inte kan försvara sig.

Det jag vill åstadkomma med dessa inlägg är att vi ska våga prata om våra känslor och tankar inför sex.
Sex är jättebra och jättetrevligt, om det sker på alla inblandade parters villkor, men vi kan inte kräva av varandra att vi ska vara tankeläsare.

Vågar vi bara prata om hur vi känner blir allt mycket bättre i längden. Jag tror att partnern i de flesta fall blir lättad över att du vågar säga ifrån, hellre än att du gör något du egentligen inte vill.

Våga Prata Sex!

#prataomdet, min andra historia

Andra gången jag utsattes för ett sexuellt övergrepp var så sent som nyårsafton 2009-2010.

 

Jag och mitt ex hade bestämt oss för att fira nyår i Stockholm. Vi känner många där och tänkte att någon ska vi väl ändå hitta att fira med. Vi bokade ett billigt hotellrum på Lidingö. Vi drack äkta champagne ur ölglas och jagade fest. Han var nedstämd och när jag väl hittat en att fira med, en för båda bekant, något irriterande typ, föredrog han att stanna på rummet.

 

Jag festade. Minns tolvslaget. Minns en aning av hur han hjälpte mig planka genom spärrarna, trots att jag hade kort. Minns att jag tittar ner på min spya på tunnelbanegolvet.

 

Tydligen har jag somnat på toaletten när vi kommit hem till honom. Jag har sedan mitt i natten spytt ner hela hans säng. Av detta minns jag ingenting.

 

När jag vaknar har jag 20+ centimeter kuk i baken. Han märker att jag vaknar. Börjar röra sig. Jag ligger still. Han mumlar “Jag kanske skulle ha kondom”.

 

Min enda kommentar är “Ehm, ja! Det kanske du borde!” Till saken hör att han är “säkrare sex-informatör”. Han trär på en kondom och fortsätter. Jag ligger kvar, stilla. När han är färdig reser jag mig ur sängen, klär på mig och går.


#prataomdet, min första historia

Första gången jag “i lagens mening” utsattes för ett sexuellt övergrepp var jag 18 år. Några timmars tågresa hade fört mig till en några år äldre kille i en medelstor stad. Jag hade pratat med honom på internet ett tag och träffat honom som hastigast på en klubb i Göteborg.

 

Vi åt middag, tittade på film och när vi skulle sova, i hans smala säng, flyttade jag min kudde till fotändan. Jag ville inte ha någon sexuell kontakt med honom och att sova skavfötters kändes då som en smidig lösning för att slippa. Han flyttade även sin kudde.

 

Jag låg närmast väggen, med huvudet mot den. Han låg vänd emot mig. Han började ta på mig. Smeka mig över kroppen och innanför kalsongerna. En automatisk reaktion, för åtminstone en tonårings snopp, vid en sådan situation, är att bli styv. Han såg väl det som en invit, trots att jag låg stel som en pinne och stirrade in i väggen, men jag sa inte emot. Vi hade sex och jag njöt kanske av det. Men det var inte på bådas villkor.

 

Jag såg det aldrig som ett övergrepp då, men har senare förstått att det kanske egentligen var det. Som Johanna Koljonen skriver i sin debattartikel i DN finns det ett strukturellt problem i vår våldtäktslagstiftning. “Den förlitar sig på att parterna ska kommunicera om sina gränser. Det är en viktig princip. Men vi förmår det inte alltid, inte ens med partner vi känner och älskar.”

 

Jag är fortfarande vän med mannen i denna historia och vi har regelbunden kontakt.


#prataomdet

I lördagens DN läser jag en debattartikel av Johanna Koljonen. Hon vill att vi berättar om sexuella övergrepp. Det är viktigt att vi kan prata om sådant, för att andra inte automatiskt ska tystas ned av tabun.

 

Vad är då ett sexuellt övergrepp? Det behöver inte kännas fel i stundens hetta, för att egentligen vara ett övergrepp. I Johannas eget exempel ligger hon med en något äldre man. Överenskommelsen är att de ska skydda sig. De sover tillsammans och när hon vaknar är han i henne, utan kondom. Hon vill inte vara till besvär och de fullbordar akten. När de sedan tar farväl lämnar han henne med en olustig känsla och en mental anteckning om att komma ihåg att testa sig för könssjukdomar.

 

Det krävdes tio år för henne att inse vilket as han var, medan hon låg där och var tacksam när han förgrep sig på deras överenskommelse om villkoren för samlaget.

 

“Man kan vara hur kåt som helst och samtidigt för blyg, tacksam, skamsen, imponerad, rädd eller kär för att säga vad man faktiskt vill. Och om vi inte kan berätta för varandra om våra gränser, då gör vi våld på oss själva. Vi kanske till och med tillåter, som jag gjorde då, övergrepp i lagens mening att ske. I sexuella övergreppssituationer är offret ofta hjälplöst. Det var inte jag. Jag kunde sannolikt ha brutit situationen med ett enda ord. Men jag ville inte vara till besvär.” Skriver Johanna Koljonen.

 

Att skriva mer just nu skulle göra detta till ett för långt inlägg för att någon ska orka läsa det. Därför sparar jag mina egna erfarenheter till nästa gång.

Knulla lugnt!


Änglagård - Tredje gången gillt

‎"I love this area, I love this city. It's from the heart and not just some bullshit" /Colin Nutley
Änglagård - Tredje gången gillt, hade smygpremiär i Ulricehamn torsdagen den sextonde december, tio dagar innan officiell premiär. Självaste regissören, Colin Nutley, höll ett hälsningsanförande med en hyllning till Ulricehamnsbygden.
Filmen börjar på Fannys (Helena Bergströms) hotell på Mallorca. Hennes femtonåriga dotter Alice (Molly Nutley) vill lära känna sina rötter och vill att de återvänder till Änglagård. Sagt och gjort, efter lite tjat och framtvingade tårar. Detta är enda tillfället i filmen då det känns lite överdrivet, överspelat. I övrigt gör Molly Nutley en utmärkt skådespelardebut. Större delen av de övriga skådespelarna är samma som i de gamla filmerna, vilket innebär en stor del av Sveriges skådespelarelit. Rikard Wolff, Jakob Eklund, Sven Wollter och Maria Lundqvist är bara några av de kända ansikten som dyker upp.
Väl tillbaka i Sverige, i den Västgötska byn, blir reaktionerna inte helt oväntat negativa. De inskränkta byborna, som fick sin värld upp-och-nervänd i första filmen (som hade premiär redan 1992) verkar även denna gång tro att det är djävulen själv som kommer på besök. Tredje gången gillt - ja, nu är det väl ändå dags för byborna att ändra sin inställning till det främmande, okända. Regissören lämnar dock lite utrymme för en fortsättning. Huruvida detta kommer att ske återstår att se, men jag tror att vi klarar oss utan.
Nutleys sätt att skildra den svenska landsbygdsmentaliteten är skrämmande verklighetstrogen, men blir bara som en förlängning av det man redan konstaterat i de tidigare filmerna. En miss i mitt tycke är den överdrivna mängden naturbilder. Plötsligt ser man ett rådjur hoppa fram över en åker, utan minsta samband till storyn, följt av en mängd mygg vid en liten sjö, filmat i motljus. Colin nämner själv i sitt hälsningsanförande att han älskar naturen vi har här ute på landet. Detta tycker jag att han istället borde skildra i en naturfilm.
Överlag tycker jag att det är en film som absolut är sevärd. För att vara svensk är den till och med bra och får fyra poäng av fem möjliga.

all we care about is runway models, cadillacs and liquor bottles

Tonight, and we will be there!

The only place you wanna be is underneath my christmas tree

Väldigt fin dag! Vaknade av att Oskar kom in i lägenheten, de hade halvklass på kemin så han hade 1,5 timme att spendera med mig :)
När jag sedan kollade mobilen hade Ida bjudit ut mig till deras nya hus/torp i Rånnaväg, för att gå husesyn och följa med på långpromenad. Fruktansvärt fint väder var det med!
Idag tog vi även in granen! Oskar hjälpte mig att bära in den och sätta å stjärna och ljus. Senare kom Sanna och hjälpte mig med resten av beklädnaden. Kom fram till att jag har lite för lite julgranspynt, och inte sånt jag egentligen vill ha i min gran. Får köpa nytt nästa år om jag har plats för gran då :)
Sanna kom som sagt hit, och senare kom även Kinna-Oskar en sväng. Jag och Sanna slog in julklappar och jag och Oskar gjorde pepparkaksdeg! Oralorgasm! Får se om det finns någon kvar på fredag.

Frågor och svar om mitt 2010

1. Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? -  Ajjemen! Åkte på gaykryssning och såg Eurovision live bland annat!

2. Höll du några av dina nyårslöften?
-  Mitt nyårslöfte var att vara singel hela året. Det sket jag i till slut, men jag höll det tills jag verkligen kände mig redo.

3. Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
- Japp!

4. Dog någon som stod dig nära?
- Hmm, nej inte direkt nära.

5. Vilka länder besökte du?
- Danmark, Norge, Tyskland och Finland

6. Är det något du saknar år 2010 som du vill ha år 2011?
-  Hmm, njae... Är väldigt nöjd med livet faktiskt!

7. Vilket datum från år 2010 kommer du alltid att minnas?
29 september <3

8. Vad var din största framgång 2010?
- Fick jobb i Stockholm!

9. Största misstaget? -
Hmm, gjorde jag några misstag? Inga minnesvärda iallafall.

10. Har du varit sjuk eller skadat dig?
-  Var faktiskt sjuk på riktigt för första gången sen våren 2008, för några veckor sedan. Då var det feber och förkylning, så ändå inte så värst farligt.

11. Bästa köpet?
-  Hmm, antingen den stickade Dolce & Gabbanatröjan, vinglasen eller den trådlösa högtalaren.

12. Vad spenderade du mest pengar på?
- Alkohol troligtvis. Bortsett från alla vardagliga kostnader som hyra, bil och bensin.

13. Gjorde någonting dig riktigt glad?
-  Ohja!

14. Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2010?
-  Oskar Linnros - Från och med du, Håkan Hellström - Saknade te havs, Shakira - Waka waka, Yolanda be cool & Dcup - We no speak Americano och troligen en massa andra mainstreamlåtar. 

15. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
- Gladare skulle jag tro

16. Vad önskar du att du gjort mer?
- Hmm, inget

17. Vad önskar du att du gjort mindre?
- Jobbat, åtminstone under första halvåret.


18. Hur tillbringar du julen?
- Delvis på jobbet, men mestadels hos moster med mammas sida av släkten.

19. Blev du kär i år?
- Ohja <3 Eller det började väl redan i slutet av förra året, men fick växa till sig ordentligt i år.

20. Favoritprogram på TV
- Desperate Housewives, Glee, Cougar Town, Ladies på Östermalm och Välkommen åter.

21. Bästa boken du läste i år?
- Ibland bara måste man

22. Största musikaliska upplevelsen?
- Svårt, så mycket stora grejer. Eurovision, Lady Gaga i Globen eller Arvika.


24. Något du önskade dig och fick när du fyllde år?
- Minns inte :(

25. Något du önskade dig men inte fick?
- Minns inte det heller, troligtvis inte, om man bortser från alla "omöjliga" önskningar, som jag inte ens bemödade mig att nämna för de som bad om önskelista.

26. Vad gjorde du på din födelsedag 2010?
- Se detta inlägg :) som visserligen berättar om hela helgen, men där födelsedagen är inkluderad.

27. Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
- Jag kunde fått jobb i Stockholm lite tidigare.

28. Hur skulle du beskriva din stil år 2010? -
Hmm, går min stil att beskriva?

29. Vad fick dig att må bra?
- Mina vänner, min pojkvän <3

30. Vilken kändis var du mest sugen på?
- Alltså, fortfarande är nog Zac Efron hetast.

31. Vem saknade du?
- Olika beroende på vilka jag inte träffat på länge.

32. Den bästa nya personen du träffade?
- är nog Hannes

Sju saker ni inte visste om mig.

Eller som många kanske visste, men åtminstone inte alla mina läsare. Hursomhelst blev jag utmanad av Oskar att göra detta.
1. Jag är extremt tankspridd
Nu har jag 9 flikar uppe i Safari, av dem använder jag aktivt tre. Samtidigt som jag tittar på tv.
En gång skrev jag ner hur tankspridd jag verkligen var. Satt  vid datorn, blev törstig, gick för att hämta vatten i kylen, där jag fick syn på rengöringsmedlet till piercingen och insåg att det var dags att tvätta den. Gick och sköljde munnen, fick under tiden syn på högen med papper på golvet, plockade fram hemarkivet och av någon anledning la det på köksbänken, för där fick jag syn på ren disk som jag började ställa in i skåpet.
2. Jag kan typ alla Aquas och Nordmans texter
Lyssnade lite för mycket på dem när jag var liten. Någon klasskompis på högstadiet påstod att Aqua var bögmusik. Vad menade han med det? ^^
3. Jag är glömsk (lite åt ettan, men samtidigt lite egen)
Det känns som att det blivit lite bättre, men jag är verkligen bra på att förlägga saker. Glömma nyklar, plånbok, solglasögon. Likaså kan jag tänka att jag ska gå till garderoben och hämta något, men när jag kommit dit har jag glömt vad jag skulle hämta.
4. Jag har nyligen lärt mig att ta det lugnt
Fram till i somras kunde jag inte ta det lugnt. När klockan ringde på morgonen gick jag upp direkt. Jag satt aldrig hemma en hel kväll ens. Nu kan jag ligga och dra mig åtminstone tio minuter och jag kan sitta hemma från klockan tre och inte göra något speciellt innan jag går och lägger mig. Troligtvis beror detta på att jag nästan gick in i väggen i våras, när jag var arbetsledare och fick jobba extra dygn så fort någon var sjuk.
5. Jag ritade hus när jag var liten
När jag var kanske runt 12-13 ritade jag enorma enfamiljshus som jag ville bygga och bo i när jag blev stor. I en kartbok hittade jag en ö utanför Göteborg som jag tänkte köpa och bebygga. Funderade på att bli arkitekt, men har nog kommit ifrån de tankarna alltför mycket.
6. En av mina högsta framtidsdrömmar är att bo på en herrgård
Har alltid velat bo på en herrgård. Det är en sån dröm som jag tror att jag alltid kommer ha med mig och sträva efter. Sen känner jag åtminstone för tillfället att jag inte skulle vilja bo på landet på heltid. Skulle nog "behöva" en våning i stan också.
7. Jag kan spela blockflöjt
Spelade blockflöjt i några år när jag var mindre och kan fortfarande få för mig att plocka fram flöjten ibland. Har varit på kurser med Claudia Müller, hon som spelar flöjt i Nordmans låtar. Det ni!
Nu utmanar jag
Idahalsorummet.blogg.se
Hanneshannessundell.blogg.se
Kallekallelagerstrom.blogg.se
Janejanejohansson.se
Emeliesaisir-la-vie.blogspot.com
Sannarandomflata.wordpress.com
Johannachunli.blogg.se

Light me up put me on top

Vaknade till gudomligt väder. Utsikten från Oskars föräldrars sovrum är ganska oslagbar i vissa lägen.
Helgen har varit underbart mysig och idag var vi hos mormor och morfar med resten av den sidan av min släkt och högg gran! På onsdag ska den in :D

All I want for christmas...

...is YOU, såklart <3
Och jag älskar den här bilden, den speglar den underbara sommaren <3
Semester, massa vänner, massa kul och massa frukostar på balkongen.

Men så händer det ju att folk ber om en önskelista. Men vad ska man önska sig? Alltså, det billigaste av sånt jag kan komma på att jag skulle vilja ha är en systemkamera, men jag vill ju inte ha billigaste modellen...

En stekpanna! Önskar jag mig. En liten, som man kan göra äggröra i på morgonen, vilket jag har börjat göra i min snoppformade lilla stekpanna, som jag fick av Charlotte och Emil i.. födelsedagspresent tror jag det var, för några år sen. Men den är inte av så bra kvalitet och det bränner fast hela tiden.

Men okej, en stekpanna är väl typ vad jag kan önska mig av familjen.
Flyttlådor, julgransfot och julgransmatta är sånt jag behöver nu, nu. Innan jul. Så det skiter ju sig.

Hjälp?

Wich way will the wind blow?

Sitter och funderar på hur man ska packa hela sitt bohag, när man för första gången i livet flyttar på riktigt, från egen lägenhet till annan egen lägenhet. 35-40 mil bort.

Dessutom har jag ju inte ens någon lägenhet där än. Är det någon som känner till något bra i Stockholmstrakten tar jag gärna emot tips. Håller stenkoll på Hemnet själv, men skulle kanske kunna tänka mig hyresrätt också.

Tillfälligt boende har jag, men eget vore skönt så fort som möjligt. Tänk om man kunde slippa flytta alla grejer två gånger!

Finns det något man kan packa redan nu? Vad ska man packa i? Var ska man ställa det så länge? Vad kommer jag behöva den första tiden, innan jag har egen lägenhet?
Det är en del att tänka på.

Take a trip and fall into the glitter

Nu har jag varit tyst hela helgen! Iallafall på bloggen.

Som bekant (eller det kanske jag inte har berättat, men hursomhelst) bodde Michaa hos mig i veckan, vilket har varit väldigt trevligt! I fredags var vi i Borås. Gick ut med Daniel, Leo, Aron, Sebbe och Gina.
På lördagen åt jag jullunch :)
Och så hade vi lite lätt middag och vinkväll med Sanna och Lena :)

Från igår till idag jobbade jag och nu ska jag ut och shoppa tänkte jag! En tur i Jönköping. Inte världens roligaste stad, men än så länge jobbar jag i den och det finns fler butiker än i Ulricehamn. Har fortfarande några julklappar kvar att införskaffa!
Sen ska jag hem och umgås med min älskling <3

Dags för julmust!

Nu börjar julkänslan infinna sig! Har varit hos farmor och griljerat julskinka, lyssnat på julmusik hela kvällen och druckit varm choklad med grädde.

Igår var det 20 minusgrader när jag åkte till jobbet. Inte särskilt trevligt, men ganska vintrigt och julen är ju på vintern!
Har också börjat följa årets julkalender. Svårt att avgöra om den är bra än så länge, men den verkar helt okej :)
I DNs reportage om julkalendrar fanns ett uppslag med rubriken "Minns du 00-talets julkalendrar?". Jag har inte följt en enda av dem. Kanske därför det varit lite si och så med julstämningen de senaste åren tänkte jag och bestämde mig för att se den här!